Bruggen


Welke soorten bruggen zijn er? 

 

De tandarts zal eerst een analyse maken van uw huidige gebit en hierbij onderzoeken of een brug daadwerkelijk noodzakelijk is. Wanneer door de tandarts, in overleg met u, wordt besloten om een brug te plaatsen dan zijn er verschillende soorten bruggen waaruit gekozen kan worden. De tandarts zal bekijken welk soort brug het meest geschikt is.

 

Gewone brug

Bij een gewone brug bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte.

De implantaat gedragen brug

Behalve op uw eigen wortels kan bij afwezigheid van tanden of kiezen ook een brug gemaakt worden op implantaten. Op de plaats waar voorheen de kiezen aanwezig waren kunnen implantaten geplaatst worden. Na een periode van een aantal maanden na het plaatsen kunnen nieuwe wortels van titanium worden vervaardigd. Dit kan volgens hetzelfde principe als de conventionele bruggen zoals hierboven beschreven.

Vrij-eindigende brug

Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.

 

Etsbrug 

Een etsbrug is meestal mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn. Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van één of twee tanden. De brug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt. Een etsbrug kan, indien nodig, meestal vrij eenvoudig worden verwijderd.

 

Wanneer een etsbrug ?

Als er gave buur tanden zijn en er ruimte is voor de vleugels, is een etsbrug vaak een mooie en simpele oplossing. Een nadeel van een etsbrug is dat hij nog wel eens los gaat. Maar na bewerking kan de etsbrug weer worden vastgezet. Dit komt gemiddeld één keer in de vier jaar voor. Van wege de grote kauwkrachten is een etsbrug minder geschikt achter in de mond.

 

 

Er bestaan 3 verschillende soorten bruggen:

  • Etsbrug
  • Pijlerbrug
  • Cantileverbrug

 

Pijlerbrug
Een pijlerbrug is een brug waarvan een of meerdere elementen ontbreken en waarvan de buurtelementen als houvast dienen voor de brug.

Cantileverbrug
De cantileverbrug word toegepast als er aan een bepaalde kant van het gebit geen buurelementen aanwezig zijn.