Behandeling
Het verschil tussen een kroon en een brug
Kronen en bruggen dienen als vervanging voor een huidige tand of kies. Dit is een duurzame én elegant oplossing voor het behoud van een mooi uitziend en functionerend gebit. Dankzij ons eigen tandtechnisch laboratorium zijn wij in staat om de vorm en functie van het origineel 1 op 1 na te bootsen. Het doel van een kroon en een brug is hetzelfde. Kort samengevat: Een kroon geldt voor één tand en een brug geldt in de meeste gevallen voor meerdere tanden.
Wat is een kroon?
Een kroon is bedoeld als vervanging voor een tand of kies. Een kroon bestaat uit een kapje dat als het ware precies over de tand heen past. Dit kapje bestaat uit porselein/keramisch, metaal of goud. Bij Dentalzorg kunt u ook kiezen voor een gouden kroon. Hiervoor berekenen wij een meerprijs. De kroon wordt vastgelijmd. Hierdoor krijgt de tand of kies oorspronkelijke vorm en functionaliteit weer terug. Een behandeling is uitgebreider dan een standaard vulling en bestaat hierdoor uit meerdere afspraken.
Wanneer een kroon?
De kroon wordt geplaatst wanneer er geen vulling meer mogelijk is, bijvoorbeeld bij tandbederf of een afgebroken kies. Er is als het ware te weinig tand of kies meer over om een vulling te plaatsen. In deze gevallen kunt u voor een kroon kiezen. Bij een wortelkanaalbehandeling kan de tandarts u ook adviseren om een kroon te nemen.
Wat is het verschil tussen een kroon en een facings?
Tussen kroon en een facings zit een behoorlijk verschil. Waar bij een kroon de volledige tand of kies wordt vervangen, zal bij een facings een laagje tandkleurig materiaal op uw tand of kies worden geplakt. Facings wordt vaker geadviseerd bij een barst, spleetjes, scheve of verkleuring van de tanden.
Wordt uw kroonbehandeling vergoed?
Aan de hand van uw tandartsverzekering kunnen wij voor u kijken of uw kroonbehandeling vergoed wordt of zelfs kosteloos is. Dit is mede afhankelijk van uw aanvullende tandartsverzekering. Heeft u geen aanvullende tandartsverzekering? Dan is het des te belangrijker om vooraf goed geïnformeerd te zijn. Een kroon wordt namelijk standaard niet vanuit de basisverzekering vergoed.
Wat is een brug?
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Hij bestaat uit twee of meer kronen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd, die over twee of meer pijlers worden geplaatst. De pijlers zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open gebitsruimte. Een brug kan worden geplaatst om beter te kunnen kauwen of het uiterlijk te verbeteren. Ook kan met een brug worden voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien. De brug omspant dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. De brug wordt met behulp van cement vastgezet en is niet door uzelf te verwijderen.
Bruggen benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. De behandeling voor een brug is ingewikkelder dan voor een vulling.

Het plaatsen van een brug
- Afslijpen van de tand of kies
- Gebitsafdruk om de vorm van de brug te bepalen
- Beetregistratie om de hoogte van de brug te bepalen
- Kleurkeuze van de brug die naadloos aansluit bij uw gebit
- Het plaatsen
Kosten van een brug
De overheid heeft samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de maximum tandartstarieven vastgesteld voor alle tandartspraktijken in Nederland. De kosten van de tandartsbehandelingen zijn in verschillende categorieën onderverdeeld. De kosten voor bruggen vallen onder de R codes.
Maak jouw eigen website met JouwWeb